Kaikilla on varmaan vielä tuoreessa muistissa Hurja hassu lukija-blogin Sarjakuvahaaste, joka innosti upeasti lukemaan sarjakuvia, vaikkei niitä tavallisesti muuten lukenutkaan. Haasteen alkaessa, eli noin vuosi sitten, itsellekin heräsi pieni ajatus sarjakuviin liittyvästä lukuhaasteesta. Ajatus kuitenkin sitten hautautui kaikkien muiden hommien alle enkä sen koommin ajatellut asiaa. Loppuvuodesta, kun Sarjakuvahaaste alkoi tulla päätökseensä, kiinnitin huomiota siihen kuinka paljon haaste oli innostanut porukkaa lukemaan mangaa. Aloin pyörittelemään ideaa päässäni, jonka jälkeen löin lukkoon haasteen aihapiirin. Ja nyt onkin hyvä aika toteuttaa Manga-lukuhaastee! Sekä oman lukuinnostuksen pinnalla pitämiseksi että muiden mahdollisen manga-innostuksen kasvattamiseksi :D. Ehkä joku innostuisi lukemaan mangaa enemmänkin.
Siis mikä ihmeen manga?
Sanan manga merkitys on sananmukaisesti "sutaistut kuvat". Sen keksi Katsuhiko Hokusai (1760–1849) piirtämilleen ja kootuille sarjoille. Japanilaisen sarjakuvan saaman suosion myötä sana on lainasanana vakiintunut tarkoittamaan Japanissa tehtyä sarjakuvaa. Mangaa luetaan kuvajärjestykseltään sekä alkuperäiseen tapaan oikealta vasemmalle että peilattuna, jolloin lukujärjestys on länsimainen. Mangaa julkaistaan pääsääntöisesti mustavalkoisena. Värit on koettu juonta häiritseväksi, jonka takia ainoat värilliset kuvat ovat ns. bonusta olevat värisivut.
Mangan asema on viime vuosina vakiintunut ja kasvanut tasaisesti myös länsimaissa, Kun kymmenen vuotta sitten se oli vain pienen kaveriporukan sisäpiiri juttu, niin nyt manga on jo lähes osa valtavirtaa. Kuten usein luullaan niin mangaa ei ole yhtä ainoaa genreä, vaan erilaisia tyylisuuntia on moneen lähtöön. Aina lapsille suunnatuista eläintarinoista jännittäviin murhamysteereihin ja aikuisten pikkutuhmiin kasvukiputarinoihin. Mangan on helppo erottaa muista sarjakuvista ja netistä hakemalla löytyy vaikka kuinka paljon tietoa eri sarjoista. Postauksen loppuun olen vinkannut hyödyllisiä paikkoja, mistä kannattaa lähteä etsimään luettavaa, jos mangan lukeminen ei ole vielä kovin tuttua puuhaa.
Ohjeet:
Kyseessä on siis bingotyyppinen lukuhaaste YA-lukuhaasteen innoittamana. Olen koonnut 6x6 kokoisen ruudukon, josta olisi tarkoitus lukea bingon sääntöjen tapaan kuusi peräkkäistä haastekohtaa. Itseä voi haastaa lukemaan vain sen verran että bingon saa, tai sitten niin että koko ruudukon saa täyteen. Haasteen voi myös toteuttaa miten itse parhaaksi katsoo. Haastekohdat voi täyttää vaikka yhden sarjan avulla, jos haastekohtaan merkitty asia löytyy. Tai voi myöskin käyttää vain yhtä sarjaa per yksi haastekohta. Haastekohdat on koottu asioista, joita tyypillisesti löytyy japanilaisista sarjakuvista. Seuraavaksi tärkeimmät ohjeet ja säännöt haasteen suorittamseen:
- Haasteen ajankohta on 1.2.-1.9.2019, eli lukuaikaa on seitsemän kuukautta (koska en osannut päättää kuuden ja kahdeksan kuukauden välillä).
- Luettavat kirjat voi suunnitella etukäteen tai kirjoja voi lukea randomisti, ja toivoo saavansa bingon jossain vaiheessa.
- Samaa kirjaa ei saa käyttää useammassa haastekohdassa, mutta yhden sarjan eri osia voi
- Haasteen hashtag on #mangahaaste.
- Kaikki lukijat, niin blogilliset kuin blogittomatkin ovat tervetulleita mukaan, ilmoittautuminen tapahtuu tämän postauksen kommenteissa.
- Haasteeseen voi ilmoittautua vielä sen alkamisenkin jälkeen
- Jos päivität etenemistäsi, liitä halutessasi mukaan blogisi osoite, Twitter tai insta. Olisi kiva päästä seuraamaan haasteesi etenemistä.
- Elokuun lopulla julkaisen oman postauksen, jonka kommentteihin voi käydä kertomassa tai linkkaamassa tuloksensa. Tarkoitus olisi tehdä haastekoonti syyskuun alussa.
- Tässä postauksen kuvia saa lainata omaan käyttöönsä haasteseen liittyvissä postauksissa!
LISÄKSI koska tykkään jakaa hyvää, niin pienen mieleni sopukoissa olisi suunnitelmissa jonkinlainen mangaan liittyvä arvonta/palkinto ahkerimmalle lukijalle :)
Huomautuksia & vinkkejä
- Mangassa esiintyy puhuva eläin: kohtaan käy mikä tahansa eläin oli se sitten todellinen tai kuviteltu.
- Battle Royal henkinen: tapa tai tule tapetuksi formaatti.
- Shounenilla tarkoitetaan pojille suunnattua sarjaa.
- Shoujolla tarkoitetaan tytöille suunnattua sarjaa.
- Chibillä tarkoitetaan pientä hahmoa, jonka vartalon mittasuhteet ovat samat kuin pienten lasten tai lähellä sitä
- Onsen on nimitys sekä kuumille lähteille että niiden yhteydessä toimiville yleisille kylpylöille
- Koulupuku: joku hahmoista käyttää sarjan aikana ainakin kerran koulupukua
- Mecha: robotti, jota ihminen ohjaa
Jos et tiedä mistä mangoja kannattaisi lähteä metsästämässä niin varma paikka on tietenkin kirjastot. Kirjastoilla on nykyään melko laajojakin mangakokoelmia, niin englanninkielisiä kuin suomeksikin julkaistuja sarjoja. Digitaalisena mangoja saa luettua monen kanavan kautta ilmaiseksi kuin myös maksullisena. Muun muassa MangaRock, MangaAOn sekä Manga Master-sovelluksista löytyy laaja kattaus englanninkielisiä sarjoja. Itse suosittelen vahvasti MangaAOn:ia. Lisäksi jos haet lukemista niin ainakin Goodreadsistä löytyy mangalistoja, joten niitä kannattaa käydä vilkaisemassa TÄÄLTÄ. Kirjablogistani löytyy muutamia mangapostauksia, mutta lukuvinkkejä kannattaa etsiä toisesta blogistani TÄÄLTÄ. Lisäksi jos esimerkiksi sarjan genren määrittäminen tuntuu hankalalta, niin netistä löytyy hyvin googlettamala lisää tietoa. Esimerkiksi MyAnimeLististä löytyy hyvin sarjojen määritelmät.
Siinäpä taisi olla ne tärkeimmät ohjeistukset haasteeseen liittyen. Jos haastekohtien tai yleensäkin haasteen suhteen tulee kysyttävää, niin kysykää rohkeasti täällä tai twitterin puolella. Hyviä lukuhetkiä kaikille!
Mukana haasteessa. ♥
VastaaPoistaTervetuloa mukaan! 😊
PoistaMukana! :)
VastaaPoistaMahtavaa! Tervetuloa mukaan! :D
PoistaEn ole pahemmin lukuhaasteisiin osallistunut, mutta tähän täytyy! Olen yrittänyt tässä omaa mangan lukemista herätellä taas henkiin parin vuoden tauon jälkeen ja olen myös halunnut lukea joitain kaappissa olevia suosikkisarjojani uudelleen, joten ehkäpä haaste auttaisi asiaan.
VastaaPoistaOikein lämpimästi tervetuloa mukaan! 😊
Poista