keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Monimuotoinen kirjallisuus -lukuhaaste (1.2.2018 - 31.10.2018)

Kuvaa voi käyttää haasteeseen liittyvissä postauksissa.

Ensimmäinen lukuhaasteeni! Wuhuu! Olen haaveillut lukuhaasteen toteuttamisesta jonkin aikaa ja nyt innostuin panemaan yhden sellaisen alulle. Tämän päivän kirjallisuus on erittäin monimuotoista ja jokainen löytää varmasti kirjamaailmasta oman lempi genrensä ja/tai alatyyppinsä, miksi sitä nyt haluaakaan kutsua. On kuitenkin hieman sääli, että usein juutumme vain yhteen kirjallisuustyyppiin, vaikka muistakin tyyleistä olisi tarjolla mielenkiintoisia ja upeita teoksia.

Tästä saa siis alkunsa Monimuotoinen kirjallisuus -lukuhaaste. Haasteen tarkoitus on innostaa kaikkia lukemaan erityylisiä kirjoja. Näin olisi helppo tutustua uusiin tyyleihin ja uusiin teoksiin, joihin ei muuten varmaan tulisi tartuttua. Jos olet siis aina haaveillut lukevasi Sheakspearin Romean ja Julian tai halunnut kokeilla siipiäsi fantasian parissa, niin nyt on oiva tilaisuus siihen.

Ohjeita haasteeseen:

- Haasteaika on 1.2.2018 - 31.10.2018. Aikaa haasteen suorittamiseen on siis yhdeksän kuukautta.
- Haasteeseen voi ilmoittautua kommentoimalla tähän postaukseen ja mukaan voi tulla pitkin vuotta.
-  Myös blogittomat tai Twitterissä/Instagramissa olevat lukijat ovat tervetulleita osallistumaan haasteeseen.
- Haaste on täysin stressitön ja jokainen saa osallistau omalla tavallaan. Voit siis osallistua yhdellä tai vaikka 15 kirjalla aivan oman mielesi mukaan.
- Muista, että usein eri tyylit sekoittuvat yhdessä teoksessa tai sulautuvat eri tyylien alle. Tällöin yksi teos voi täyttää useammankin tyylin kriteerit. Joustovaraa siis on ja sitä saa hyödyntää.
- Voit kokeilla vaikka useampaa genrejä tai vain paria.
- Twitterissä haaste liikkuu tunnisteella #MMKirjallisuus.
- Jos lukuvaihtoehdot uupuvat niin ainakin Goodreadsin Listopiasta sekä RisingShadown sivuilta löytyy erilaisia kirjavaihtoehtoja. Blogistaniassa taas erityylisiin kirjoihin perehtyviä blogeja löytyy joka lähtöön ja apua saa varmasti myös twitteristä sekä instassa.

Alla on vielä pieni lista erilaisista genreistä ja alatyypeistä, joihin haasteen aikana voi lähteä tutustumaan.

Tervetuloa mukaan!!

- Fantasia
- Dekkari
- Scifi
- Dystopia
- Utopia
- Mainstream
- Nuoret ja nuoret aikuiset
- Steampunk
- Kauhu
- Historia (fakta/fiktio/romantiikka/fantasia jne.)
- Romantiikka
- Mytologia
- Draama
- Seikkailu
- Tietokirja
- Paranormaali
- Sarjakuva
- Lapset
- Maaginen realismi
- Erotiikka
- Jännitys
-Huumori
-Satu

Osallistujat:
Hannele @edelyne_
Toni Jefremoff @JefreAkemire
Mia / Sekaisin kirjoista
Naava / metsänpeitto
Arana / Missing Link

6 kommenttia:

 1. Minäpä uskaltaudun mukaan myös, jos saisi lukuintoa palautettua.

  VastaaPoista
 2. Vuosi alkaa olla jo pitkällä ja proosaa tulee luettua valitettavan vähän, mutta jos haasteen muokkaaminen on sallittua niin voisin lähteä mukaan mangaversiolla ja kokeilla, saisinko tässä loppuvuoden aikana luettua ainakin yhden pokkarillisen verran kutakin yllä luettelemaasi kirjallisuustyyppiä edustavaa/vastaavaa mangaa.

  Mangagenret eivät tietenkään toimi ihan samalla tavalla kuin länsimaisen kirjallisuuden luokittelu, mutta jotenkin rupesi kutkuttamaan ajatus siitä, että voisin koittaa yhdistää noita kirjallisuustyyppejä mangasarjoihin. Jospa vaikka innostuisin samalla kirjoittelemaan blogiin sarjoista vähän enemmän genrenäkökulmasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni ideasi kuulostaa oikein hyvältä! Haastetta voi hyvinkin soveltaa mangaan, jokseenkin ei tietyissä asioissa taivu samalla tavalla kuin länsimaisen kirjallisuuden luokittelu. Mukavaa, että haaste sai sinus innostumaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan! 😄

   Poista